Posted by & filed under Livsstil.

I sidste indlæg her på bloggen, skrev vi en række forslag til samtaleemner på første date. I dette indlæg, vil vi dykke lidt længere ind i hvad der gør en samtale mellem to fremmede person interessant, og om det er muligt at gøre din date forelsket allerede på første date.

Når to fremmede mødes, vil de ofte begynde deres samtale forsigtigt, forsøge at afbalancere emnerne til den andens temperament og ikke tage mange chancer i forhold til at spørge om personlige spørgsmål og afgive personlig information. Der er dog grund til at genoverveje om almindelig small-talk uden nogen forudgående planlagte spørgsmål er den bedste taktik. For hvad ville der egentlig ske, hvis man stillede en række planlagte og intelligente spørgsmål til den anden person? Det satte forskeren Arthur Aron sig for at finde ud af. Aron leder instituttet for interpersonelle relationer på Stony Brook universitetet i New York, og forsker i relationer, kærlighed og hvordan de tætte bånd mellem mennesker opstår. Blandt hans mest interessante artikler, er udgivelser som “The neural basis of long-term romantic love”, “Motivations for unreciprocated love” og “A prototype of relationship boredom”. Man skal dog ikke lade sig narre af de tørre titler, da forskningen finder en række interessante resultater som man kan bruge praktisk i sin hverdag som single.

I undersøgelsen ”The Experimental Generation of Interpersonal Closeness” fra 1997, var målet at finde ud af om man kunne skabe nogle forhold hvori personer skabte tætte bånd i form at venskab og forelskelse i løbet af få minutter. For at gøre det, delte de deres forsøgsdeltagere op i par, og gav dem en liste over 36 spørgsmål, som de skulle stille hinanden på en time. Kontrolgruppen blev instrueret i at føre almindelig smalltalk med spørgsmål af upersonlig karakter. Undervejs og efter timen, blev forsøgsdeltagerne spurgt om hvad de synes om den anden person, og hvordan de vil vurdere deres forhold til personen. Overraskende sagde næsten alle med de forudbestemte spørgsmål, at de følte sig usædvanligt tæt forbundet til den anden person. Mange af dem udvekslede kontaktdetaljer og følte sig i høj grad seksuelt tiltrukket af den anden person, når de var af modsat køn.

En interessant konklusion på undersøgelsen, var at nøglen til den tætte forbindelse er ikke at dele de mest personlige detaljer, men dele detaljer i af en gradvist mere personlig karakter over tid. Det betød altså at det var helt centralt at samtalerne startede med simple og mindre personlige spørgsmål som:

– Hvis du kunne vælge mellem alle personer I verden, hvem vil du så helst have på besøg til middag?

– Vil du gerne være kendt? På hvilken måde?

– Tænker du over hvad du skal sige, før du tager telefonen? Hvorfor?

– Hvornår har du sidst sunget for dig selv? Til nogen andre?

 

Undervejs i samtalen tager spørgsmålene en mere personlig karakter:

– Hvordan vil en perfekt dag se ud for dig?

– Fortæl din samtalepartner noget som du allerede godt kan lide ved dem.

– Hvad, hvis noget, er for seriøst til at lave sjov med?

– Hvis du skulle dø I aften uden mulighed for at kommunikere med nogen andre, hvad vil du så mest fortryde ikke at have fortalt nogen andre? Hvorfor har du ikke fortalt dem det endnu?

– Dit hus, der indeholder alt hvad du ejer, brænder. Du får reddet alle personer og dyr ud. Du har muligheden for at tage én ting med ud. Hvad er det? Hvorfor?

– Af alle personer i din familie, hvilkens død vil du finde mest forfærdelig? Hvorfor?

Selvfølgelig skal man ikke fortolke denne undersøgelse som om at man nu skal snakke om død og andre ubehagelige emner på første date, men konklusionen er alligevel interessant i forhold til samtalen på en date. Det tyder på at man kan skabe en forelskelse på meget kort tid, alene ved at stille de rigtige spørgsmål. Aron fortæller endda at de allerførste personer testen blev lavet på, blev forelsket med det samme og endte med at blive gift.

Så hvordan stiller man så de rigtige spørgsmål? Det er det store spørgsmål, og den vigtigste pointe fra testen, er at det handler om at stille mere direkte og personlige spørgsmål. Det er ydermere vigtigt at starte ud med at opbygge tillid ved simple og upersonlige spørgsmål for derefter at eskalere samtalen over i dybere og mere personlige detaljer. Rådet til den næste date er at være lidt mere modig og turde at spørge ind til detaljerne. Husk et par gode spørgsmål i hovedet, som du kan stille når samtalen går godt. Vær ikke bange for at give et kompliment, hvis det er ærligt og oprigtigt leveret. Så har du måske en chance for at gøre din date forelsket.

Hvis du kan lide dette indlæg, så like det på Facebook eller Google+ til venstre.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.